Online gokken leidt tot financiële problemen
Vanaf vandaag is de wet kansspelen op afstand (KOA) van kracht. Dit betekent dat online kansspelaanbieders zich mogen gaan richten op de Nederlandse markt, iets wat nu nog verboden is.
Volgens verslavingsdeskundigen en schuldhulpverleners zorgt die verplaatsing naar online gokken sneller voor grotere problemen. Walid Somers van Grip Schuldhulpverlening herkent dit probleem. Hij ziet als schuldhulpverlener dagelijks de gevolgen van online gokken. Als gevolg stapelen achterstanden in betalingen zich op.
Als schuldhulpverlener heeft hij inzicht in de financiële situatie van een grote groep mensen. “We zien dat er serieuze bedragen worden overgemaakt naar buitenlandse goksites”, vertelt Somers. Hij ziet vooral een toename bij beroepsgroepen die gebonden zijn aan thuiswerken, maar bij alle leeftijdsgroepen. “Alhoewel het op het eerste oog meestal om overzichtelijke bedragen gaat van tussen de 40 en 100 euro, is de frequentie hoog. Zo’n vier à vijf keer per dag. Bedrijven sturen ook een perverse prikkel waarbij je een klein beetje geld terugkrijgt, om idee te geven dat je toch nog wat wint.”
Volgens psycholoog Leroy Snippe van verslavingsinstelling Rodersana missen we ‘gezonde prikkels’. “De geest is daardoor zwakker en kan verleidingen als gokken moeilijker weerstaan”, verklaart Snippe. Rodersana ziet afgelopen tijd al een toename van ruim 30% in hulpvragen bij gokverslavingen.
Lees hier het volledige artikel van NOS of bekijk hier de uitzending met Walid (start op 16:00 minuten)